Hae tästä blogista

torstai 14. joulukuuta 2017

Some ei ole paha, käyttäjä päättää miten se toimii

Olen viime päivinä lueskellut uutisia ja mielipiteitä somesta. Että se on peto jota ei voi enää  pysäyttää. Ihmiskunta tyhmistyy, kaikilla on keskittymisongelmia ja työteho laskee somen takia. Noh.

Somessa on kieltämättä paljon rasittavaa. Mielipiteitä voi jokainen tarjota totuutena ja keskustelut juuttuvat yleensä kahden ääripään leireiksi, joissa kumpikin puolustaa vain omaa mielipidettään. Todellista vuorovaikutusta ei silloin synny.

Mutta tälle on luonnollinen selitys.
Kirjallisen tiedon arvostaminen on siirtynyt suoraan someen, onhan siellä tekstejä. Ja ennen  kirjoitettu oli yleensä totta tai ainakin usein. Nyt ei mediakriittinen ajattelu ole vielä yleistä, vaikka syytä olisi. Ihmeellisiä huhuja ja väärinkäsityksiä liikkuu somessa koko ajan.

Some on esimerkki epäterveestä yhteisöllisyydestä. Se on "yhteisö" isoilla lainausmerkeillä. Siellä liikkuu joukko ilman yhteistä tehtävää, päämäärää ja vailla johtajuutta. Sellainen yhteisö on ryhmädynamiikaltaan kielteinen, eikä pyri rakentavaan tulokseen. Ihan selvästi huomaa esimerkiksi jos keskusteluryhmässä on aktiivinen ha jämäkkä moderaattori, niin keskustelun taos paranee. Johtajuutta tarvitaan, somessakin.

Eli ei heti tuomita somea. EI ole somen vika, jos sen käyttäjät eivät ole vielä oppineet tai luoneet toimivaa kulttuuria sen käyttöön. Onhan somen laajamittainen historiaa lyhyt.  Eikä kolussa oikein vielä toteudu mediakasvatus, jota kyllä aikuisetkin uudessa informaatioympäristössä tarvitsevat.

Ei kommentteja: