Hae tästä blogista

tiistai 6. tammikuuta 2009

Ihmisen tyhmyys osa1

Ihminen ei aina ole älykäs

Olen usein ja nyt joululomalla harrastanut mietiskelyä ilmiöistä, jotka todistavat että ihminen ei toimi älykkäästi. No, opettajamaista tietysti, mutta mikä siinä on että arkitodellisuudessamme on monia älyttömiä ilmiöitä. Kaikki tietävät että näin on ja silti asia ei muutu. Lyhyt esimerkkilista voisi olla tasakatot, uimastadionin lämmitys syksyllä ja urheilun pilaaminen... Olen ajatellut tehdä kirjan näistä asioista, sitten eläkkeellä. Aloitan pyhästä asiasta:

Osa 1 Jääkiekon alennustila

Urheilun tulee edistää terveyttä ja tukea kasvua yhteiskunnan jäsenyyteen. Sen tulee siis opettaa myös sosiaalisia taitoja, näin sanotaan?
Mikä on että jääkiekosta on tulossa oluenjuonnin oheistuote, jossa katsellaan pikku pöhnässä katutappeluja, huudetaan törkeyksiä tuomareille ja iloitaan toisten epäonnisuudesta?
Kaikkea alhaista, jota emme salli normaalissa elämässä puolustetaan epämääräisellä mantralla: Se kuuluu lajiin. Älyttömyydet eivät voi kuulua muuten niin hienoon, sulavaan ja urheilulliseen peliin.
Tämä johtuu tietysti bisneksestä joka ei nykymaailmassa tunnusta moraalia toimintansa ohjenuoraksi. Käy vaan niin että meillä Suomessa tämä jääkiekkobisnes on kyllä mahdollistanut pelaajille suuremmat palkat mutta syö nyt lajia sisältäpäin.
Järjestetyt tappelut ovat kaiken huippu. Kun olin noin 10-vuotias niin kyllä koulun jälkeen joskus oli sovittuja tappeluja, mutta ne loppuivat jos aikuisia osui paikalle. Mistähän saataisiin aikuisia kiekkokaukaloon palauttamaan urheilu pelin tärkeimmäksi arvoksi?
Ja kasvattajana mietin mitä tämmöinen ihannekuva opettaa pienille ja isommille pojille? Turpaan vaan jos asiat eivät muuten suju? Mikä meitä aikuisia vaivaa tässä asiassa?

Ei kommentteja: