Hae tästä blogista

sunnuntai 6. helmikuuta 2022

Luottamus on aarre, jota tulee vaalia

 Aika paljon harmittaa kun on tahoja jotka eivät ymmärrä hyvän päälle. Kaikenlaisista asioista ollaan nykyään helposti kahta vastakkaista mieltä (onko se trumpismia), salaliittoja halutaan nähdä joka puolella ja kaikenlainen kyräily on somessa voimissaan. Mutta kun asiat eivät yleisesti ole joko tai, vaan sekä että.
On älyllistä laiskuutta kun tai jos ei jaksa tätä ymmärtää. Ja sitä tietenkin on aina ollut. Aatteleppa ite, sanoisin.

Seuraisin hiukan facebookissa sipoolaista ryhmää jossa politiikkojen oli tarkoitus keskustella kuntalaisten kanssa. Ryhmä on taantunut kärjistyksen ja mustamaalaamisen tasolle. Keskustelua ei juuri synny kun ketjuihin ajetaan omaa totuutta jolloin ei ole väliä mitä muut sanovat. Ja yksi puolue kunnostautuu erityisestti, tiedätte kyllä mikä....

Ajattelen, että vastakkainasettelun lietsomiseksi pitää herätää epäluuloja ja sitä kautta vähentää luottamusta yhteiskuntamme toimintaan. Pohjoismaissa on ainutlaatuinen luottamuksen kulttuuri, jolla olemme saaneet etua moniin muihin maihin verrattuna. Luottamus naapurin apuun ja viranoimaisten oikeudenmukaiseen toimintaan on rakentunut sukupolvien ajan. Tämä on tietenkin myös kateuden aihe vaikkapa itäisessä naapurissa, josta tämä luottamus puuttuu ja estää/hidastaa toimivan yhteuskunnan kehitystä. 

Olin nuori 60 ja 70 lukujen taitteessa. Neuvostoliitto rahoitti ja värväsi taistolaisia yms porukkaa horjuttamaan luottamusta ja kirjoittamaan historiaamme uudelleen. Vallankumousta ei onneksi tullut, aika moni olisi nyt Siperiassa...Nyt vähän sama toistuu. Venäjällä ollaan varmaan tyytyväisiä kun meillä osoitetaan mieltä rokotuksia, rajoituksia ja samaan syssyyn polttoaineveroa vastaan. Eduskunnassa kuulee puhetta, jolla ei ole mitään tekemistä totuuden kanssa, mutta saadaan vähiten asioista selvillä olevat uskomaan ihan mitä vaan. En tiedä kuinka moni näistä kansallisen perintömme tuhoajista saa suoraan palkkaa idästä, mutta ainakin heihin on vaikutettu. On ihan absurdia, että ihmiset saadaan uskomaan terveydenhoidon salaliittoon ja vastustamaan rajoituksia, jotka on vaan otettava vastaan yhteisen edun takia. Nykyään on oma vapaus kai monille tärkeämpää kuin yleinen etu. On liian helppoa.

Vanhempani elivät sota-ajan ja olivat Suomen jälleenrakentajia. Heidän vanhempansa elivat järkyttävän sisällissodan. Yhteinen, toimiva ja turvallinen yhteiskuntamme on luotu menneiden sukupolvien kovalla työllä. He jotka nyt haluavat murtaa luottamuksen, ovat jonkun muun kuin Suomen asialla. Vaikka väittävätkin muuta, kun eivät ymmärrä mitä palvelevat.
Perussuomalaiset nyt ainakin voivat muuttaa nimensä, vaikka epäsuomalaisiksi.  Epäluulon kylväminen ja oman vaikutusvallan lisääminen valehtelemalla tai ainakin tahallisella kärjistämisellä ei ole ollut koskaan suomalaisen kulttuurin ja yhteiskuntamme  toiminnan perustaa.




Ei kommentteja: